House for a Photographer / ValArch Atelier

0

House for a Photographer / ValArch Atelier

© BoysPlayNice© BoysPlayNice© BoysPlayNice© BoysPlayNice+ 36


  • Region Area of ​​this architecture project Region :
    150 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2018


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project
    Manufacturers: Ikea, KABE Farben, Phillips, Romotop, joinery Jiří Jakubec, ValArch eurowindows profile

  • Main architects:

    Tomáš Jalůvka, Tomáš Kašík, Lenka Jalůvková

© BoysPlayNice
© BoysPlayNice

Text description provided by the architects. Premek’s land looked like a beautiful peaceful meadow under the forest, but everything seemed easier than it really was. The land is on the border of the third and fourth zones of the Beskydy Protected Landscape Zone. Even though there are original buildings from the 1970s all around, we had to put a lot of effort into building this house. The orientation of the plot wasn’t quite ideal either but nothing we couldn’t handle.

© BoysPlayNice
© BoysPlayNice
© BoysPlayNice
© BoysPlayNice

Creating a delicate transition between socialist buildings and pristine grassland was not easy. This is why we have chosen the best of each element. From the existing construction, the urban layout, in particular the line of the street, and from the meadow the gentle curves of the land. We extended the meadow to the roof of the bedroom and erased the boundaries between the land and the house. The lack of a fence only supports the natural setting of the house in the surroundings.

Ground floor plan
Ground floor plan

The layout of the ground floor is clearly divided into a common entrance area, which meets the needs of the family, and at the same time, it is the front area of ​​the photographic studio located in the attic. There is a kitchen, dining room and living room in the main living area. A separate wing of the garden is the ground floor with the meadow on the roof. In the wing, there is a bedroom with a bathroom common to the whole house.

© BoysPlayNice
© BoysPlayNice

The attic is divided in two. One part belongs to the workshop with an exit to the roof-green meadow, the other is entirely under the domination of the children, who have a view of the Wallachian hills through the glazed gable.

© BoysPlayNice
© BoysPlayNice
© BoysPlayNice
© BoysPlayNice

The mini courtyard, nestled in the meadow, is covered with a green wave from west and east, it blends naturally into the terrain. Here is the main oasis of peace and quiet of the whole house, in fact, a kind of living room without a roof.

© BoysPlayNice
© BoysPlayNice

A parking space is created at the entrance to compensate for the first drop in the plot and create a feeling of intimacy by separating the private part with a semi-private front space. The absence of fences and gates again refers to the surrounding meadows and the wild landscape of Wallachia…



Source link

Share.

Comments are closed.